Stichting Los Niños

Een week uit het dagboek van een Los Niños vrijwilliger in Antigua

Maandag

CarlijnNa vier weken Spaanse les was vandaag de grote dag om te beginnen met werken op het schooltje in Alotenango. Spannend! Vanochtend om half acht de chickenbus genomen, wat een belevenis is dat. De bus propvol met lokale mensen, manden met bloemen, kippen en andere etenswaren en op de achtergrond keiharde Spaanse muziek. Er was geen stopknop in de bus te bekennen maar gelukkig weet bijna iedere chauffeur waar die blanke jongens en meiden uit moeten stappen. Aangekomen in de straat van de school word ik enthousiast begroet door grote en kleine kinderen die voor de deur staan te wachten. Ik ben ingedeeld bij de klas van Profe Mario. Ik stel me voor aan mijn nieuwe klas en dertig paar donkerbruine ogen staren me ondeugend aan. De komende maanden ga ik deze tienjarige boeven het een en ander proberen bij te spijkeren en een hele hoop lol beleven als ik het zo bekijk. De ochtend is voorbij gevlogen. 's Middags met andere vrijwilligers heerlijk in de zon in het park gezeten. We hebben wat Spaanse gebiedende wijs vormen geoefend. Die zullen we de komende tijd nog wel eens nodig hebben. Nu lekker vroeg slapen want ben toch behoorlijk moe geworden van al die indrukken vandaag! Feliz noche (welterusten).

Dinsdag

Om mijn Spaans te blijven verbeteren heb ik deze week nog wat Spaanse lessen genomen. Vanmiddag met Carlos (mijn Spaanse leraar) naar het koffiemuseum gegaan. Interessant om te zien en goed voor mijn Spaans om de hele middag met hem op te pad te gaan. Na het eten met een heel stel naar de MonoLoco bar gegaan. Iedere dinsdagavond is het er ladiesnight, dus the place to be! Samen met Lisette en Karin (mijn huisgenootjes) met de tuctuc naar huis gegaan. Heel handig trouwens dat Ana-Maria ons een aantal nummers had gegeven van betrouwbare tuctuc chauffeurs. Het woord "snelheidslimiet" kennen ze niet in Antigua dus we waren snel thuis.

Woensdag

Vanochtend heerlijke pancakes gegeten bij het ontbijt. Daarna snel naar de hoek van de straat gerend waar de bus net kwam aanrijden. De buschauffeur herkende me al! Op school mocht ik de gymles verzorgen. Het zwarte stof zit nog steeds in mijn oren na dat potje voetballen met mijn kids. Thuis een lekkere douche genomen. Mijn gastmoeder had weer een goeie warme lunch op tafel staan. 's Middags souvenirs gekocht op de markt. Wat een mooi spel is dat afdingen toch! Voor een derde van de vraagprijs een mooie hangmat op de kop getikt! 's Avonds bij Ana-Maria thuis nasi-avond gehad. Super gezellig met alle vrijwilligers en natuurlijk heerlijk om na al die tijd weer een beetje "Hollands" te eten! Na afloop nog naar een live optreden van de Buena Vista Social Club geweest. Ik moet echt salsalessen gaan nemen, want mijn optreden op de dansvloer was echt genant.

Donderdag

Ik begin me steeds meer thuis te voelen in mijn klas. Ik leer mijn kinderen steeds beter kennen en ik kom steeds meer te weten over hun thuissituatie en leven buiten school. Bizar om te beseffen dat de cultuur zo anders is dan in Nederland. Binnenkort ga ik met Julio (de directeur van het schooltje) op huizenbezoek; dat zal wel heftig worden! Vanmiddag naar Pastores geweest. Een dorpje in de buurt, nou ja eigenlijk één straat, waar supergave leren laarzen te koop zijn! Om het contrast maar weer eens aan te geven ben ik 's avonds mee geweest met de daklozenronde in Antigua. Zo zie je opeens de keerzijde van die mooie, kleurrijke stad vol met talenscholen, vrijwilligers, café's en restaurants.

Vrijdag

Mijn eerste week zit erop! I made it! Het was fantastisch en heb super veel zin in de overige zeven weken met mijn kinderen! Na de lessen hebben we nog een vergadering gehad met alle vrijwilligers en de leraren. Best spannend om dan in het Spaans te vertellen hoe het mij de eerste week is vergaan. Na de lunch ben ik met Lisette en Karin naar het reisbureautje geweest om een shuttlebusje te regelen naar de vulkaan Pacaya. Daarna naar La Fuente geweest, onze favoriete plek om in het zonnetje een boekje te lezen onder het genot van een licuado (milkshake)! 's Avonds naar de bioscoop geweest en nog een koffietje gedronken.

Zaterdag

Na het ontbijt naar de supermarkt geweest om wat krachtvoer te kopen voor onze vulkaanbeklimming. De supermarkt hier is nog groter dan de grootste XL Albert Heijn, maar wat een chaos. Werkelijk alles is hier te koop, maar weet het maar eens te vinden.... Om twee uur vertrekken we richting de vulkaan. Supergave beklimming. Niet heel zwaar, gewoon een pittige wandeling. Boven is het supergaaf om tussen de lavarivieren te lopen. We gaan weer terug als het donker begint te worden. Dat uitzicht met al die lavarivieren is echt mooi!!! Eenmaal thuis kruip ik lekker mijn bed in! Hasta mañana!

Zondag

Vandaag krijgen we geen eten in het gastgezin, dus we gaan lekker ontbijten in het park. Daarna even een beetje "stretchen" tijdens de pilatusles in de sportschool! Na al die inspanning is het tijd om lekker van het weekend en de zon te gaan genieten. De hele middag liggen we bij hotel Antigua aan het zwembad. 's Avonds gaan we gezellig uit eten met een heel stel vrijwilligers die weer terug zijn van hun weekendje aan het strand in Monterrico. Vanavond vroeg slapen, zodat ik morgen weer een beetje fit voor de klas kan staan. Feliz noche!

Carlijn
English English
English Español
Een week uit het dagboek van een Los Niños vrijwilliger in Antigua