Stichting Los Niños

Newsletter May 2015

Het eerste kwartaal van 2015 is alweer voorbij, dus hoog tijd voor Los Niños informatie uit Guatemala.
 
Kerstactie 2College Durendael
Ieder jaar organiseert 2College Durendael een grootse kerstactie voor leerlingen en medewerkers van de school. Het geld gaat naar twee gekozen goede doelen; deze keer Stichting Los Niños en Energy4All.
De leerlingen kregen een presentatie over de goede doelen (Stephan van Gorp, zelf 3 maanden in Chimachoy als vrijwilliger gewerkt) heeft vier keer een presentatie gegeven in de aula van de school (zie foto). Leerlingen konden zich voor allerlei activiteiten laten sponsoren zoals een gamemarathon, spelletjesavond, zaalvoetbal, hockey, griezeltocht, wandeltocht, zwemmen, schaatsen, filmmarathon etc. De kerstactie van 2College Durendael in Oisterwijk heeft maar liefst € 14.000,- opgebracht voor het Instituto de Telesecundaria in Chimachoy (middelbare school) Guatemala.
GEWELDIG, wat een bedrag !!!!
Dank je wel aan alle leerlingen en de organisatie die dit mooie bedrag bij elkaar hebben weten te brengen. Heel hartelijk dank namens Laura Vasquez, de directrice van de school en Stichting Los Niños.
Hier kan de school in Chimachoy heel veel mooie dingen mee doen de komende jaren.
MUCHAS GRACIAS 2COLLEGE DURENDAEL
 

Donatie_SEACadeautjes voor kinderen in het project in
San Mateo

Tijdens de Sinterklaasviering van de Nederlandse gemeenschap in Guatemala hadden mensen extra cadeautjes meegegeven voor kinderen die bijna nooit cadeautjes krijgen.

De cadeautjes zijn naar het project Semilla de Esperanza y Amor gebracht en blijven in het project zodat alle kleine kinderen ermee kunnen spelen.
 

Verbeteringen timmeratelier
De financiële steun van Los Niños kon in het timmeratelier groot onderhoud gepleegd worden, waaronder de isolatie van het dak, enkele ventilatoren en een paar transparante golfplaten in het dak om de warmte van de zon te verminderen. Het effect ervan was meteen in de temperatuur merkbaar. Een goede investering waar alle leerlingen en instructeurs erg blij mee zijn.
 
Angelito in San Mateo
Angelito, het jongetje dat 3 jaar geleden op 4 jarige leeftijd naar het project “Zaadje van hoop en liefde” kwam en niets kon. Hij moest overal naar toe gedragen worden tot er een organisatie een rolstoel voor hem op maat maakte en het leven heel wat aangenamer maakte.
Maar het bleek dat hij nog meer kon! Marijke Keet, een vriendin van Ana-Maria, kwam 6 weken naar Guatemala en wilde als  fysiotherapeute haar diensten aanbieden. En dat heeft ze waargemaakt. Dank je wel Marijke. Hieronder haar persoonlijke verslag.
 
“Ik wist al het een en ander uit vorige nieuwsbrieven over Angelito, maar het is ongelooflijk wat er in zo‘n  korte tijd is gebeurd met hem. De school heeft hem overdag als het ware geadopteerd en van een gesloten zwaar gehandicapt jongetje, die kwijlend voor zich uitstaarde, is hij in een paar jaar veranderd in een heel slim jongetje, die niet meer kwijlt, met een loophulpmiddel door de school loopt en zelfs probeert te rennen en volledig mee doet met alle activiteiten die er op school worden gedaan. Dat betekent dansen, sporten, en schoonmaken. Hij wordt behandeld als ieder ander kind.
Wat mij opviel op school, dat je geen of nauwelijks kinderen hoort of ziet huilen. Ze moeten overleven en hebben waarschijnlijk al snel in de gaten dat huilen niet wordt beloond. Ze hebben wel zorg voor elkaar en Angelito wordt altijd in de gaten gehouden. Ze zijn ook trots op hem en grappig genoeg zijn de meest ondeugende jongetjes zijn vriendjes.
De vraag aan mij was, hoe krijgen we hem aan het lopen en wat zijn de toekomstverwachtingen.
Gelukkig liep hij al, ik hoefde alleen maar te vertellen dat lopen met een hulpmiddel ook lopen is, maar volgens de directrice is dat zonder hulpmiddel. Ik denk dat het Angelito niet uitmaakt, hij geniet van zijn rollator en alle aandacht die hij krijgt.
Tja en de toekomst, wie zal het zeggen. Hoe gaat het verder op school met hem, hoe is hij cognitief en zijn er de juiste leermogelijkheden voor hem. Dat zijn lastige vragen en die gelden voor zoveel kinderen. Alhoewel ik geen kinderfysiotherapeut ben, heb ik wel contacten in Nederland met andere fysiotherapeuten en met een revalidatie arts uit Blixembosch in Eindhoven. Ik maakte een filmpje van Angelito, stuurde dat op en kreeg een paar gouden tips. Een ervan was, draai de rollator om waardoor hij zich beter kan uitstrekken en zijn benen vrij heeft om onder andere mee te doen met voetballen. Hij ging meteen beter lopen en bewegen. Verder was er niet veel oefenmateriaal en kon ik mij heerlijk uitleven op ballen, knotsen etc.. Tja in Guatemala kan je voor 10 euro een wereld aan speelgoed kopen.
Het was natuurlijk fantastisch om te zien hoe dit jongetje het leven en alles om hem heen opzuigt. Ik ben er van overtuigd dat hij nog enorm vooruit zal gaan, met of zonder hulp van een fysiotherapeut. Hij is gewoon heel nieuwsgierig en ondernemend en dat helpt.
Wat mijn tip is voor andere vrijwilligers, stuur je vragen door naar mensen die er wat van weten in Nederland of België.  Je kan niet alles weten en vragen is niet dom. En stuur het gewoon naar professoren, specialisten etc.. Zet hoog in daar hebben kinderen als Angelito recht op…”

 

Opening schooljaar studiebeursstudenten Coban januari 2015
Met een groep geïnteresseerden waren we aanwezig bij de opening van het schooljaar in Coban. Dankzij de steun van Los Niños kunnen er ook dit jaar 21 studenten naar school, waarvan 7 studenten via Stichting Kinderprojecten Guatemala.
De dag werd geopend met een indrukwekkende ceremonie, waarbij iedereen een witte brandende kaars ontving, door een vrouwelijke sjamaan om de studenten een goed studiejaar toe te wensen. Daarna zagen we de traditionele dansen van Coban uitgevoerd door jonge mensen in prachtige kleding. En we konden kennismaken met alle studenten en hun ouders. Het was de lange reis meer dan waard.
 
 

Bezoek Djoser groep

In februari was er weer een Djoser groep van 16 personen die het project in San Mateo bezocht. Het is voor de reizigers en de kinderen altijd feest omdat ze met elkaar kunnen zingen en dansen en voor de bezoekers een onvergetelijke gebeurtenis. Spontaan werd met de pet rond gegaan en zo kon er een mooie donatie achterblijven voor de aanschaf van 2 werktafels.
 

Studenten werkzaam in project Brillo de Sol (zonneschijn)
In dit project zijn alle kinderen welkom, maar vooral die kinderen die nergens anders naar school kunnen vanwege extra zorgbehoefte.
 
Soms hebben kinderen het moeilijk. Deze moeilijkheden kunnen zich voordoen op verschillende gebieden. Ze hebben leermoeilijkheden, aandachtstoornis, kunnen zichzelf niet onder controle houden, een fysieke beperking (bijvoorbeeld doof, blind of kunnen niet lopen) of een mentale beperking (bijvoorbeeld syndroom van down of autisme) of ze zijn het slachtoffer van misbruik.
In gewone scholen kunnen deze kinderen niet terecht omwille van hun beperking. Brillo De Sol geeft hen een kans om toch te kunnen schijnen als echte zonnestraaltjes.
 
Caroline en Julie zijn 2 studenten ‘Pedagogie van het jonge kind’ aan de Karel de Grote Hogeschool van Antwerpen. Ze zijn hier 3 maanden om te observeren in de school om vervolgens op enkele gebieden de kwaliteit te verbeteren. Daarbij wordt vooral gedacht aan de ontwikkeling van kritisch denken, nieuwe manieren van evalueren en observeren, nieuwe leermethodieken en nog veel meer. Na hun stage in ‘Brillo de Sol’ zullen ze hiermee afstuderen in België.  

 

Ook in Brillo de Sol kreeg een groep jongeren 2 weken lang zangles van de gedreven Canadese Nessa. Zij wilde graag wat vreugde brengen via zingen. Bijkomstigheid was dat er een benefiet concert gepland stond waar de jongeren dan een lied konden zingen. De keuze van het lied was snel gemaakt “Here comes the sun” van de Beatles. Nessa en de kinderen werkten hard om de tekst goed te leren en voor publiek te kunnen zingen. De missie was meer dan geslaagd. De jongeren genoten van het zingen
 
Muurschildering project in San Cristobal, Coban
De studiebeursstudenten krijgen naast begeleiding bij hun studie ook naschoolse activiteiten waarin ze nieuwe vaardigheden leren. Een ervan was het maken van een muurschildering op de buitenmuur van hun school. Kunstenaar Carin Steen, (www.carinsteen.com) expert in het maken van muurschilderingen, was uitgenodigd om dit samen met de studenten uit te voeren. Er was een speciale donatie voor binnen gekomen.Carin vertelt:

“Alle vijftien studiebeursstudenten,  van 12 tot 16 jaar oud, waren betrokken bij dit project.
Het teamwerk was boven verwachting en bovendien bleken de meeste ook nog eens uistekende schilders te zijn. Het waren 3 geweldige dagen, ondanks het feit dat de muur een heel stuk groter was dan doorgegeven en ook in niet al te beste staat was.
Ook waren er meer studenten dan gepland en moesten daardoor in 2 groepen verdeeld worden, maar dat plan werkte niet helemaal, want ze waren allemaal de hele dag aanwezig. Het waren fantastische werkers, heel gezellig om mee op te trekken en ze hebben me enorm verwend. Wat een team.”
En hieronder op de foto’s het resultaat. De tekst zegt: “het bereiken van dromen door middel van onderwijs”.

 
 

“Daarna door naar Ostua in de Maya Q’eqchi’ gemeenschap voor de tweede muurschildering op de middelbare school waar 10 studiebeursstudenten studeren.
Ostua is niet zo ver van Coban maar er gaat maar een bus per dag dus ik moest bij de familie van een van de studenten blijven slapen. De muur was in goede staat, lekker groot en bovendien goed zichtbaar vanaf de weg. De studenten hier waren ook weer erg enthousiast en het regende niet al teveel. Ook hier hadden we in 3 dagen tijd de klus geklaard"

 


Sarah LourdesSarah kan weer lachen
In de nieuwsbrief van november 2014 stond een bericht over de 9-jarige Sarah uit Chimachoy die al 3 maanden op bed lag na een operatie en met beide benen in het gips zat. Los Niños kon uit het medisch fonds de kosten betalen. Sarah bleef vooral rustig en was vol vertrouwen dat het goed zou komen. En hoe. Tijdens een bezoek aan de middelbare school in Chimachoy werden we verrast door de komst van Sarah die op krukken en met een grote glimlach om haar mond ons tegemoet kwam lopen.
In bijgaand filmpje is te zien hoe goed ze al loopt.

Ze gaat nog 2x per week naar fysiotherapie en moet thuis dagelijks oefeningen doen, maar het resultaat is verbluffend. Op de foto zit Sarah aandachtig te luisteren naar de Nederlandse Marijke, een fysiotherapeute, die nog enkele goede tips geeft.
 

Vrijwilligers in de eerste maanden van het jaar
Tussen januari en mei mochten we 7 studenten van de Karel de Grote Hogeschool uit Antwerpen verwelkomen voor hun buitenlandstage. En daarnaast nog vrijwilligers uit Polen, Duitsland, België, Frankrijk, Panama en Nederland in de leeftijdsgroepen van 21 tot 60 jaar. Allemaal met hun eigen kwaliteiten. Het was een hechte groep en voor velen viel het afscheid nemen van Guatemala zwaar. Muchas gracias voor jullie inzet.
 

Wereldwijd festival in Loon op Zand op maandag,25 mei, 2e Pinksterdag
Ook dit jaar is Los Niños wederom vertegenwoordigd  met een stand op het festival met vooral mooie sieraden en andere hebbedingetjes uit Guatemala.
Mocht je een leuk uitstapje willen maken dan is dit zeker de moeite waard. Volop eten, drinken en swingende muziek in een gemoedelijke, Brabantse sfeer.
 
Nieuwe doegroep leden
Misschien omdat je altijd al het gevoel had iets voor Los Niños te willen doen, of dat je een oud vrijwilliger bent en eigenlijk nog graag betrokken wilt blijven bij alles wat er in Guatemala gebeurt. Wij zijn op zoek naar nieuwe leden om de doegroep te versterken in Nederland. Heb je interesse dan laat het Roos weten roosvandooren@gmail.com. Ze kan je zeker enthousiast maken.
 
Semana Santa in Antigua
Ook dit jaar waren er weer vele mensen uit alle werelddelen naar Guatemala gekomen om in Antigua de week voor Pasen “Semana Santa” mee te maken. Enkele professionele foto’s zijn van vriendin Kerstin Sabene die natuurlijk de credit krijgt voor het maken van de mooie kinderfoto’s. De andere foto’s heb ik van facebook gehaald omdat ik er zelf niet was om foto’s te maken.

Vol goede moed gaan we verder om ervoor te zorgen dat de kinderen onderwijs kunnen blijven volgen op het niveau van basisschool en via studiebeurzen t/m de universiteit. Dat kan dankzij de gulle giften van vele lezers van deze nieuwsbrief. Voor degenen die geen persoonlijk bericht hebben ontvangen van hun giften mijn excuses. Helaas heb ik niet van iedereen de adresgegevens of email adres.
Via deze nieuwsbrief wil ik daarvoor graag MUCHAS GRACIAS zeggen en natuurlijk namens alle projecten die Los Niños steunt
.
Ana-Maria uit Antigua, Guatemala.
 


Stichting Los Ninos
Volunteer House CasaSito
Calle de Candelaria 5A
Antigua
Guatemala